Сучасні соціально-економічні зміни у суспільстві сприяють переорієнтації ринку праці з фахівця-виконавця на творчого професіонала з високими моральними та культурними цінностями. Позитивна динаміка розвитку кулінарної галузі, підвищення якості послуг, збільшення асортименту та кількості закладів впливають на вимоги щодо кваліфікації робітника. Найбільш конкурентоспроможним і затребуваним серед роботодавців є той фахівець, який володіє творчими здібностями і мотивований на самовдосконалення. Сучасні заклади ресторанного господарства потребують мобільних фахівців, які швидко пристосовуються до обставин, ознайомлені з тенденціями та інноваціями кулінарної галузі країни та світу, а також мають свою професійну індивідуальність. Саме через позаурочні та позанавчальні організаційні форми навчання, учні мають можливості поглибити теоретичні знання, удосконалити практичні навики, розвинути естетичний смак, фантазію і творчий потенціал.
Для здобувачів освіти училища за професіями «Кухар», «Кондитер» організовано проведення факультативів професійного спрямування «Світові тенденції та інноваційні технології в приготуванні та оформленні кондитерських виробів» (викладач Олена ЛИТОВСЬКА) та «Інноваційні технології прикрашання страв» (викладач Наталія ЄВТУШЕНКО). Метою факультативних занять є ознайомлення майбутніх кулінарів та кондитерів з сучасними техніками оформлення кулінарних страв, кондитерських виробів, сучасною сировиною, інноваційними методами обробки сировини та тенденціями прикрашання; вчаться естетично та художньо оформлювати готові страви.